JPMorgan: Doların 100 yıllık hakimiyeti sona yaklaşıyor olabilir

ABD’nin en büyük bankası JPMorgan, küresel ekonomik gücün Asya’ya doğru kaymasıyla önümüzdeki on yıllarda ABD dolarının hakimiyetini kaybedebileceğini düşünüyor.

Bankanın stratejisti Craig Cohen, privatebank.jpmorgan.com‘da yayınlanan bir raporda konuyla ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“ABD doları neredeyse 100 yıldır dünyanın baskın rezerv para birimi oldu ancak yapısal nedenler ve konjonktürel engellerden dolayı, doların bu statüsünü kaybedebileceğini düşünüyoruz.”

Küresel ekonomik gücün şu anda Asya’ya doğru kaymakta olduğunu belirten Cohen’e göre, tarih boyunca küresel ekonomik merkezlerin değişmesi nedeniyle birçok farklı para birimi yok oldu. Yine ona göre, Çin’in küresel bir süper güç olmaya doğru ilerlemesi, bu kaymadaki faktörlerden yalnızca bir tanesi.

Cohen’e göre, Asya ekonomik bölgesi (Batıdaki Arap Yarımadası ve Türkiye’den doğudaki Japonya ve Yeni Zelanda’ya, kuzeydeki Rusya’dan güneydeki Avustralya’ya), küresel ekonomik büyümenin üçte ikisini ve küresel GSYİH’nin de %50’sini oluşturuyor. Stratejist, bölgenin artan satın alma gücü ile dolar dışı işlemlerin sayısı büyürken ABD dolarının rezerv para birimi statüsünün de sekteye uğrayacağını ve böylece ABD dolarının baskın uluslararası para birimi olmaktan çıkarılmasının zemininin oluşacağını düşünüyor.

Cohen, bu durumu başka bir ifadeyle şöyle açıklıyor:

“Önümüzdeki on yıllarda, dünya ekonomisinin ABD ve ABD doları hakimiyetinden Asya’nın hakim olduğu bir başka sisteme taşınacağını düşünüyoruz.”

Bankanın tek tavsiyesi ise yatırım portföyündeki dolar hakimiyetinden kurtulup portföyü çeşitlendirmek. Şu anda bazı bankalar avro lehine doları terk ederken diğerleri de daha istikrarlı bir değer deposu olan altını tercih ediyor.

Baş gösteren güç kayması birileri tarafından zaten hissedildiğinden, altına olan talep de neredeyse son 50 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Altına olan bu hücuma ise Rusya ve Çin öncülük ediyor. Rusya, Mayıs ayında merkez bankası rezervlerine 16 tonluk altın eklerken Çin de 7 tonluk bir ekleme yaptı. Hem Moskova hem de Pekin, külçe rezervlerini bu yılın ilk 5 ayında 70 tondan fazla artırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir