Blockchain ile sahte maskelerin önüne geçiliyor

Blockchain şirketi VeChain, Çinli ve Amerikalı şirketlerle birlikte çalışarak sahte maskelerin yayılmasını engelliyor.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Departmanı’na (CBP) göre; koronavirüs salgını sahte maske yapımının da artmasına sebep oldu. Tedarik zinciri yönetimi projesi ve Blockchain platformu VeChain, Çinli ve Amerikalı şirketlerle birlikte çalışarak sahte maskelerin yayılmasını engellemeyi hedefliyor.

ABD’deki maske ve koruyucu kıyafet eksikliği, Çin’den gelecek mallara olan bağımlılığı artırdı. The Street’te yer alan habere göre, VeChain üretim yapılan fabrika ve tesislerle birebir görüşüyor ve Çin’den ABD’ye gönderilecek maskelerin orijinal KN95’ler olduğunun doğrulamasını yapıyor.

Çin’den gönderilen her maske kutusu VeChain’in müdahale edilemez NFT (non-fungible token) çipi ve iki faktörlü doğrulama QR koduyla korunuyor ve böylece maskelerin orijinalliği de kanıtlanmış oluyor. Ürünlerin detay kayıtlarını VeChain blockzincirine kaydetme işini ise San Francisco merkezli bir start-up olan Real Items yapıyor. Detaylar, blokzincire iki adımlı QR doğrulama koduyla kaydediliyor. Maskelerin orijinal olduğunu belirlemek için de ürünlerin üretildiği yer ve şirketlerin verileri gözlem altında tutuluyor.

Perakendeciler ve sağlık tesisleri, Real Items’ın partneri olan ve aynı zamanda Asya’daki en büyük mikrofiber üreticilerinden Tricol Group’tan, KN95 maskelerinin gerçekliğini doğrulamak için bir cep telefonu kamerası ya da WeChat uygulaması yardımıyla ürün ambalajındaki QR koduyla kontrol sağlayabiliyor. Bu QR kodu taraması, ayrıca üretim zamanı ve yeri ile tedarik zinciri boyunca lojistik noktalar da dahil olmak üzere KN95 maskeleriyle ilgili bilgileri ortaya koyuyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, tüm bu teknolojik gelişmelerin dışında, Çin’in yeni ticaret yasakları, ABD’ye gelmesi beklenen milyonlarca maske ve kritik medikal ekipmanın ulaşımını da geciktirmiş durumda. Yeni gelen bilgilere göre; hastaneler ve hükumet ekipman sağlamak için ciddi şekilde savaş verirken birçok Amerikan şirketi de; Çinli şirketlerden, tedarikçilerden ve tedarik zincirindeki broker’lardan kaynaklanan gecikmeleri ortadan kaldırmak için Çin hükumetiyle çalışmalar yürütüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir